Hogyan kóstoljunk olivaolajat?

Olívaolaj kóstolása

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy egy olívaolaj minőségi termék-e vagy sem, érdemes tisztában lenni azzal, hogy miről ismerhetjük fel az igazán jó olívaolajat.

A hivatalos kóstolások mind vakon történnek, hogy az olaj színe ne befolyásoljon senkit. Otthoni körülmények között viszont elég, ha egy sima műanyag snapszos poharat hívunk segítségül.

Az érzékszervek szerepe

Az olíva olajakat érzékszervi tesztnek vetjük alá, melynek során a szaglásunkat és az ízlelőbimbóinkat használjuk.

A kóstolás során megkülönböztetünk pozitív és negatív jellemzőket. Pozitív jellemzők a keserűség, a gyümölgyösség és a pikánsság. Ha ezek a tulajdonságok fellelhetők, biztosak lehetünk benne, hogy minőségi termékkel van dolgunk.

Azonban, ha penészes, dohos, fémes, ecetes, avas stb. jellemzőkkel találkozunk, biztosak lehetünk benne, hogy az olajunk rossz minőségű.

A kóstolás menete

Első lépésben a pohár aljába töltsünk egy kevés olajat, nincs szükség nagy mennyiségre, elég ha a 4-5 milliméternyi magasságot elérjük. Zárjuk körbe a tenyerünkkel a poharat és apró körkörös mozdulatokkal melegítsük fel az olajat, hogy az illatok életre keljenek, ezután illatozzuk meg. Nagy valószínűséggel egy majdnem mindenki által ismert jellegzetes illattal fogunk találkozni, ami a frissen vágott fű illata. Ekkor már biztosak lehetünk benne, hogy jó minőséggel van dolgunk. A „zöld” illat mellett persze találkozhatunk más aromajegyekkel is, úgyis mint a paradicsommal, az articsókával, a zöld banánnal, citrus félékkel vagy éppen a mandulával csak hogy néhányat kiemeljünk.

Következhet az ízlelés. Kortyoljunk bele az olajba, majd finoman forgassuk meg a szánkban, úgy hogy a szájüreg és a nyelv minden részére jusson belőle és lassan nyeljük le. A nyelv hegyén édeskés, a nyelvgyökön kesernyés ízt fogunk érezni. Ahhoz, hogy az ízek teljesen kinyílhassanak a szánkban,plussz levegőt kell hozzáadnunk, nem is akárhogy. Összeszorítva a fogainkat, kvázi vicsorítva szívjuk be a levegőt, aminek a segítségével előhívjuk az olaj fűszerességét. Minél intenzívebb egy olaj annál erősebben fogjuk érezni, a hatást.

Ezek alapján érdemes kipróbálni, hogy az általunk korábban a szupermarketben megvásárolt olívaolaj és egy isztriai prémium minőségű olívaolaj között mekkora a különbség.

Következő bejegyzés

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük